چاپ

امروز میخوام براتون درباره چاپ بگم، میخوام اطلاعات جالبی و همچین به سوالاتی مثل چاپ چیه، انواع چاپ و.. جواب بدم. که امیدوارم به دردتون بخوره.

اول از همه خوده چاپ چیه. اسم چاپ برگرفته از کلمه “چاو” هست. چاپ در لغت به معنی تکثیر و تولید نوشته به تعداد زیاد است. همچین به معنی انتقال اطلاعات از حامل بر روی یک سطح هم هست. هدف چاپ کپی کردن متن، عکس و… است. هدف چاپ یک تعریف تکنیکی هم داره که به دردتون نمیخوره اما اگه مشتاقید بدونید میشه : چاپ به لحاط تکنیکی کپی کردن عکس ، نوش و مطالبی است که از طریق فشار دادن مرکب به روی سطح مورد نظر انجام می‌گیرد.

معروف ترین کار چاپی هم چاپ روی کاغذه .

 تاریخ چاپ

بد نیست که کمی درباره تاریخ چاپ بدونید. طلوع چاپ مربوط به آخرای قرن وسطی برمیگرده. نویسندگان تاریخ معتقدن که طلوع چاپ در کشور چین بوده. احتمالا هدس زدید که قبل از اختراع چاپ کتاب ها چطور تولید میشدن. دریته به صورت دستی کتاب تولید میشد که به همین دلیل قیمت بالایی داشت و هر کسی قادر به تهیه و خوندن کتاب نبود.

چاپ در ایران مربوط میشه به دوران هخامنشی ها یا پنج قرن قبل از میلاد مسیح است. چاپ تصویری هم مربوط میشه به دوره محمد شاه. اولین کتاب مسور هم لیلی و مجنون بود که در سال 1259 هجری قمری چاپ شد.

انواع چاپ

چاپ انواع مختلفی داره اما قراره فقط از معروف ترین ها بگیم.

  • چاپ افست
  • چاپ دیجیتال
  • چاپ فلکسو
  • چاپ هلیوگراور
  • چاپ سیلک اسکرین
  • چاپ بالشتکی یا تامپو
  • چاپ ایچینگ
  • چاپ لترپرس
  • چاپ جوهر افشان
  • چاپ لیزری

چاپ افست

چاپ افست یک نوع محبوب و پر استفاده است. چاپ افست کیفیت بالایی داره و برای چاپ در تیراژ بالا یک انتخاب با قیمت مناسبه. درضمن برای چاپ در سطح های مختلف هم مناسب است. به فرایند چاپ افست لیتوگرافی هم میگن. فرایند چاپ به این صورته که طرح انتخابی با دستگاه مخصوص روی پلیت های فلزی که بهشون زینک میگن منتقل میشه.

سیستم رنگی چاپ افست CMYK است. CMYK از رنگ های آبی، سرخابی، زرد و مشکی تشکیل شده. این رنگ ها موقع ترکیب با هم رنگ های دیگه ای تشکیل میدهن، پس فکر نکنید فقط از همان چهار رنگ میشه استفاده کرد.

چاپ افست بالاترین کیفیت را ندارد بلکه با کمترین قیمت بهترین کیفیت را دارد. قطعا کیفیت های بالاتری هست اما قیمت اونا خیلی بالاس برعکس افست.

پس برای چاپ در تیراژ بالا بهترین انتخاب چاپ افست است.

چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال به چاپ فوری هم شناخته میشه. این نوع روش جدیدی از چاپ به حساب میاد.چاپ دیجیتال سرعت و کیفیت بالایی داره و بهترین انتخاب برای تیراژ پایین است. دستگاه های چاپ دیجیتال به جای جوهر از تونر استفاده میکنن. یکی دیگه از خصوصیات این چاپ محدودیت تداشتن در چاپ مه باعث میشه هر تهداد که میخوای بتونی چاپ کنی.

چاپ دیجیتال کاربر های زیادی داره مثله: کارت ویزیت فوری، منو رستوران یا کافی شاپ، چاپ لیبل، چاپ سربرگ، پوستر فوری و…

چاپ فلسکو

چاپ فلسکو یکی دیگه از چاپ های معروفه. از ویژگی های مثبت این نوع چاپ میشه به پر استفاده بودن در انواع سطوح اشاره کرد که به دلیل استفاده از پلیت های قابل انعطاف است. بهترین روش برای چاپ های برجسته، فلسکو یا فلسکوگرافیه که از روش لترپرس هم جلو زده.

چاپ فلسکو از سیستم های مرکب دان ساده استفاده میکنه و خوده این نوع چاپ را هم روش چاپ ساده ای میدونن. همچنین دستگاه های چاپ فلسکو سیستم رولی دارن. نقطه قوت این نوع چاپ سرعت بالا، هزینه کم، دوام و ظاهر آن هاست.

چاپ سیلک اسکرین

چاپ سیلک به خاطر تنوع در استفاده از مرکب ها میتونه روی سطح های مختلفی چاپ کنه، از جمله سطوح میشه به مقوا، شیشه، چرم، نایلون، جعبه کیف و کفش، پوشاک و سر رسید و… اشاره کرد. همچنین این روش به صورت ماشینی و دستی قابل استفاده اس.

چاپ سیلک انتخاب خوبی برای کار های تیراژ پایین است، تهیه آن هم هزینه کمی داره.چاپ سیلک لقب زیبا ترین تکنیک چاپ را داراس و نوعی از روش چاپ استنسیل است. به دلیل داشتن لایه زخیم از مرکب تشخص آن راحت و قابل تشخیص است.

روش کار این نوع چاپ به این صورت است که طرح انتخابی یا الگو روی یک صفحه نخی که بهش اسکرین میگن پخش میشه. بعد این اسکرین روی سطح مورد نظر قرار میگیره و با ابزار خاصی که روی اون کشیده میشه رنگه از اسکرین به سطح منتقل میشه.

چاپ بالشتکی یا تامپو

این نوع چاپ محدودیت تیراژ ندارد، چاپ تامپو جرء دسته چاپ گود قرار میگیرد چون این نوع با پلیت چاپگر تماس نداره و چاپ با استفاده از بالشتک صورت میگیرد. دلیل محدودیت نداشتن در تیراژ بخاطر نوع سیستم نیمه اتوماتیک اش است که میشه در تیراژ پایین استفاده کرد و محدودیت تیراژ نداره.

چاپ تامپو چون هزینه کمی داره در صنعت و تبلیغات خیلی استفاده میشه.

چاپ ایچینگ

چاپ ایچینگ یکی دیگه از روش های معروف است که دوام خیلی زیادی داره. معمولا برای منتقل کردن متن و عکس روی فلز ها استفاده میشه. دوامش زیاده و از بین نمیره. روش کارش اینطوریه که با اسید قسمتی از فلز رو میخوره و بعد طرح را روی آن متنقل میکنه.

نمونه ای از استفاده های چاپ ایچینگ شامل چاپ لوگو روی انواع فلز مثل لوازم آشپزخونه، شیرآلات، لوازم پزشکی، قطعات ماشین و هواپیما و… میشه نام برد.

چاپ ایچینگ با اینکه دوام زیادی داره اما قیمت به صرفه ای داره و این طول عمر بالا یک مزیت خوب برای استفاده در دراز مدت است.

چاپ لترپرس

چاپ لترپرس یک نوع چاپ برجسته است.  این نوع چاپ یک روش قدیمی محسوب میشه که عکس و نوشته ها را با پلیت چاپ به طور برجسته روی کاغذ اعمال میکنه. معمولا هم برای چاپ اعلامیه، مجله، سربرگ، کارت ویزیت و… استفاده میشه.

چاپ جوهر افشان

از اسم جوهر افشان میشه فهمید که میتونه چاپ را بدونه تماس انجام دهد. چاپ جوهر افشان زیر مجموعه چاپ دیجیتال است. چاپ جوهر افشان با سطحی که قرار روی آن چاپ انجام بشه مستقیم تماس نداره. به همین دلیل میشه از این روش برای چاپ روی سطح های پیچیده و منحنی استفاده کرد.

چاپ لیزری

چاپ لیزری استفاده های زیادی داره از جمله نوشته های تبلیغاتی، تابلو سازی، معرق کاری، چاپ لیزری روی کاغذ و… کاربرد داره.این نوع چاپ طرفیت بالایی داره. و میشه برای تبلیغات محصولات متنوعی استفاده کرد.

کلام آخر

چاپ انواع مختلفی داره اما پر استفاده ترین آن افست کیفیت و بالا ترین هلیوگرام است. امیوارم که این مقاله به دردتون خورده باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست