کوچینگ چیست؟ کوچ چیست یا کیست؟تاریخچه کوچینگ و انواع کوچینگ. این ها مباحسی است که قراره در این مقاله به آن ها بپردازیم. اگه این ها سوالات شما هم هست این مقاله رو تا انتها بخون. امیدوارم برات مفید اشه و به کارت بیاد…
کوچینگ چیست؟
کوچینگ چیست؟ در تعریف حرفه ای کوچینگ، کاری است که توسط یک فرد حرفه ای یا به اصطلاح کوچ که به فرد دیگری کمک میکند تا به هدف شخصی یا حرفه ای خود برسد.این فرایند کمک را از راه گفتگو و گفتگو ها با پرسشگری و بازخورد انجام میشه.
هدفه این پرسش ها بهبود عملکرد، افزایش بهروری و ارتقای فردی یا برندی است. کوچینگ میتونه در زمینه های مختلفی اشد از جمله زندگی، کار، ورزشی، و سلامت و… استفاده میشه و به افراد کمک میکند تا به نهایت قابلیت خود برسد.
کوچینگ به زبان ساده، کوچینگ به افراد کمک میکند تا برای رسیدن به اهداف خود با برنامه ریزی دقیق تری عمل کند. کوچ با پرسیدن سوالات درست و هوشمندانه به فرد کمک میکند تا خودش به راه حل های مناسب برسد.
کوچ با دقت به فرد گوش میدهد تا بتواند چالش های مورد نیاز فرد را فراهم کند. کوچ به فرد بازخورد میدهد تا بتواند نقاط ضعف و قوت خود را بشناسد و بتواند عملکرد خود را بهتر کند.
کوچ چیست یا کیست؟
کوچ یا به اصظلاح راهنما(کوچ ها الزاما مربی نیستند) کوچ یعنی راهنمایی با ویژگی های ارتباطی قوی، توانایی شنوایی، پرسیدن سوالات موثر و قوی، هوش هیجانی بالا، ارائه بازخورد سازنده و تسهیلگری بالا. یک کوچ در کار کـوچینگ نیاز دارد به این ویژگی ها بتواند به خوبی به فرد یا برند کمک کند برای بهبود عملکرد و رسیدن به هدف.
در ادامه کامل این ویژگی ها را بیان میکنم تنا بدونید چه استفاده یا به چه کاری می آین:
ارتباطات قوی:
یک کوچ باید ارتبطاط قوی داشته باشد تا بتواند با مراجع به خوبی ارتباط برقرار کندو یک فضای امن و قابل اعتماد برای گفتگو ایجاد کند.
گوش دادن فعال:
توایی شنوایی برای درک بهتر مراجع در احساسات و نیاز ها و دقت کامل به صحبت ها بدونه قضاوت از نیاز های یک کوچ است.
پرسیدن سوالات موثر:
استفاده از سوالات دقیق و قوی باعث میشود تا مراجع کنند نقطه ضعف و مشکل خود را پیدا کند و در همین راستا باعث پیدا کردن راه حال های خلاقانه ترغیب میکند.
هوش هیجانی بالا:
هوش هیجانی یعنی یک کوچ بتواند احساسات خود و دیگران را درک و مدیریت کند. که به کوچ ها کمک میکند تا با شناخت و حساسیت با مراجعه کننده کار کند.
تسهیلگری:
مهارت هدایت یا راهنمایی به مراجعه کننده بدونه ارائه هدف یا راه حل مستقیم، بلکه با کمک به او باعث بشیم شخص خودش بهترین راه حل را کشف کند.
ارئه بازخورد سازنده:
توان ارائه بازخورد به نحوی که فرد بتواند با استفاده از آن برای بهبود و رشد خود استفاده کند.
تاریخچه کوچینگ
گذشته کوچینگ به چند دهه قبل برمیگرده، اما ریشه کـوچینگ را میتوانیم درمفهوم و روش های قدیمی تر پیدا کرد. اما در اصل کوچینگ به عنوان یک حرفه مدرن در نیم دوم قرن بیستم ظهور کرد.
در ادامه قراره نگاهی به تحول و تاریخ کـوچینگ داشته باشیم:
ریشه های اولیه کوچینگ
مفهوم کوچینگ را میتوان در فلسفه باستانی پیدا کرد. در گذشته سقراط با روش سقراطی(پرسش و پاسخ) به دانش آموز ها یا شاگرد های خود کمک میکرد تا به خود آگاهی برسند و جواب خود را پیدا کنند. این روش سقراط برای هدایت فرد به سمت خود شناسی و خود آموزی بود که این هم یک زمینه از کـوچینگ است.
توسعه مدرن کوچینگ
در دهه 1950 و 1960 نظریه های روانشناسی انسان گرایانه مثل کارل راجرز و آبراهام مازلو به تاثیر گذاری کوچینگ کمک کرد. در این دوران به روش های انسان گرایانه که بر پایه پتانسیل فردی و خودشناسی تاکید داشت میپرداختند. همین موضوع موجب شد تا این روش به عنوان یکی از پایه های اصلی کـوچینگ تبدیل شود.
دهه 1970 کوچینگ به عنوان یک حرفه رسمی با تمرکز روی توسعه حرفه ای و تجاری ظهور کرد. توماس کسی که از آن به عنوان بیان گذار کـوچینگ مدرن یاد میشه. در سال 1998 “Coach University” را تاسیس کرد که به تربیت کوچ حرفه ای بپردازد؛ این بود ظهور کـوچینگ تجاری.
در ده 1980 و 1990 کـوچینگ در حوزه های مختلف به سرعت گسترش پیدا کرد از جمله این حوزه ها کـوچینگ اجرایی (Executive Coaching)، کـوچینگ زندگی (Life Coaching) و کـوچینگ ورزشی وارد شد.
در همین راستا موسسات و سازمان هایی تاسیس شدن تا استاندار های حرفه ای و اخلاقی کـوچینگ را تعیین و ارتقا دهند از جمله این موسسات(International Coach Federation – ICF)
کوچینگ در قرن 21
کوچینگ در قرن 21 به صورت گسترده ای فراگیر و پذیرفته شده است به طوری که اکثر سازمان ها و شرکت ها از خدمات کـوچینگ برای بهبود و عملکرد کارکنان و توسعه رهبری استفاده میکنند. همچنین افراد کوچینگ را به عنوان ابزار رشد شخصی و حرفه ای میدانند.
با پیشرفت تکنولوژی و فضای مجازی کـوچینگ آنلاین به طور گسترده ای رواج پیدا کرده است. به اصطلاح کوچینگ سوشال مدیا وارد بازار و فراگیر شد. همچنین این تحول امکان دسترسی به کوچ های حرفه ای سراسر جهان را برای همگان فراهم کرده است.
انواع کوچینگ
کوچینگ به عنوان یک روش برای توسعه فردی و سازمانی انواع مختلفی دارد که هرکدام به قسمت های خاصی از زندگی فرد یا عملکرد سازمان تمرکز دارد.
در ادامه به مهم ترین انواع کـوچینگ و ویژگی آنها میپردازیم:
1.کوچینگ زندگی(Life Coaching)
کوچ زندگی به افراد کمک میکند تا در جنبه های مختلف زندگی شخصی خود رشد و بهبود و به برنامه تایین شده دستیابند. از جمله این ها روابط، سلامت، تعامل کار و زندگی، توسعه فردی و…
2.کوچینگ کسب و کار(Business Coaching)
کوچ کسب و کار به بهبود عملکرد حرفه ای و رشد کسب و کار ها تمرکز دارد. این نوع کوچینـگ به مدیران، کارافرینان و کار کمک میکند تا مهارت های خود را بهبود ببخشند. از جمله رهبری، مدیریت زمان، استراتژی کسب و کار و بهره وری.
3.کوچینگ اجرایی(Executive Coaching)
این نوع کو چینگ کمی شبیه به مورد قلب است اما با این فرق که به طورتخصصی برای مدیران و رهبران سازمان ها طراحی شده.
کوچ اجرایی به رهبران کمک میکند تا مهارت های تصمیم گیری، رهبری، استراتژیک، مدیریت بحران و تقویت ارتباطات را بهبود ببخشند. هدف کوچینگ اجرایی کمک به رهبران برای افزایش تاثیر گذاری و بهبود عملکرد سازمانی است.
4.کوچینگ شغلی(Career Coaching)
این نوع به افراد کمک میکند تا مسیر شغلی خود را واضح تر ببینند و برای دسیابی به اهداف شغلی برنامه ریزی کنند. کو چینگ شغلی شامل راهنمایی در انتخاب شغل، مسیر شغلی، تهیه رزومه و آمادگی برای مصاحبه شغلی میشود.
5.کوچینگ تیمی(Team Coaching)
کو چینگ تیمی برای بهبود همانهنگی تیم ها در محیط کاری است. کوچ در این نوع با تمام اعضای تیم کار میکند تا ارتباطات بین تیم را بهبود ببخشد و اهداف های مشترک برای تیم تعیین کند. تا کارتیمی را افزایش دهد.
6.کوچینگ ورزشی(Sports Coaching)
کوچینگ ورزشی برای بهبود عملکرد یزیکی و ذهنی افراد است. این نوع کوچ کارشان تمرین دادن است از جمله تمرینات تکنیکی، توسعه مهارت های روانی، مدیریت استرس و افزایش انگیزه میباشد.
این بود چند مورد از انواع کـوچینگ بود و قطعا نوع های بیشتری دارد.
نتیجه گیری
به طور خلاصه، کـوچینگ یک فرآیند تسهیلگری است که به افراد کمک می کند تا با استفاده از قابلیت ها و توانایی های خود به اهداف شخصی و حرفه ای خود داست یابد. این روش از طریق پرسشگری موثر، گوش دادن فعال و ارائه بازخورد انجام میشود. همچنین با تمرکز به آینده و اهداف، به مراجعه کننده کمک میکند تا مسیر را واظح تر ببیند و با انگیزه بیشتر به سمت آن حرکت کند.